söndag 8 mars 2015

Doftminne av morfar

Blir en klassisk snugga i rosen-rot.
När jag nu ändå sitter som en Tjalle Tvärvigg och går emot viljelös konsensus, kan det inte bli fel med tobakskultur! Målet är inte beck-fyllda alveoler eller tjärbruna rinningar utanför fönstren, utan små högtidsstunder vart tjugonde år? Kanske tillsammans med en liten rom i eftermiddags-solen.
Det finns tursamt nog utrymme för en hel del snobbism och nerderi, även i denna så totalt inkorrekta njutningsform! Man behöver inte röka, för att sätta sprätt på ekonomin. På med tweed-kavajen, de höga läderstövlarna och plocka fram pipan ur sin skinnpåse. Öppna upp tobaksburken från 50-talet, och bara minns. Det kunde vara tjusigt, hälsosamt och absolut helt korrekt fortfarande! Tiger Brand.
Det gav barnbarnen dofter att minnas, av äldre som ännu tillät sig att bli gamla. Byxor med pressveck, pondus, stickad slipover, slips alla dagar i veckan, välskötta herr-skor, svarta bakelitbågar, hårpomada och samma vigselring i sextio år. Första egna pipan hann bara rökas in, så sprack huvudet.. Kvalitet kostar! :(
Idag är det Wasa-lopp och internationella kvinnodagen. Sverige har backat internationellt i jämställdhetsfrågan, skolsystemet tycks utformat för kvinnor (då betygen tydligt tippat till deras fördel), allt färre kvinnor väljs in i riksdagen (mer inkvotering att vänta?), lönerna fortsätter att vara 93000 lägre per år för den enskilda kvinnan (det som egentligen borde ha varit enklast att åtgärda, med prestationslön!).
Sossarnas partiledare gästar idag kvinnomuseum:et. Gamla floskler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar