söndag 22 september 2013

Telge energi, ren el?

Ett litet rart brev, till Telge energi: 
"Jag gillar den nya tecknade reklamen, som driver med Vattenfall och deras stora lortiga kolkraftverk! Förnyelsebar el är en vacker tanke. 

 Mindre juste att den förverkligas där man redan svikit befolkningen. För att med energiförluster, skicka streten söderut och ut mot kusten. I förtid mala ner skogen till export-massa, utan att markägarna lagligt kan välja hur man vill sköta sin skog. Brun f.d. Industriskog. Utländska bolag som letar malm.

Det som hade kunnat vara ett vackert turistmål för den av spelprogram så sponsrade jakten åt utlänningar, är nu en industritomt med voffande propellrar! De nylagda vägarna, redan sönderkörda av timmertåget.

-När man hellre köper aktier i tillverkning av snurror, än i dessas elproduktion, då är det ngt. mera lurt? Än har man kunna byta ut vattenkraftens turbiner, mot 40% effektivare sådana. Utan ytterligare älvs-utbyggnad. 

Ingen pratar om kostnaden, för att senare sanera efter dessa vindsnurrors arrenderade betongfundament. Eller om att elen inte släpps in på nätet. Att flera snurror då också därför står stilla!
Att aldrig kunna vila blicken mot horisonten, utan att bli yr! Voff-voff-voff.. 



För mig är detta att man bestående förstör min utsikt, lika o-önskat som att radiotjänst i efterhand våldfört sig på våra redan inköpta datorer! Med eller utan hastighet på internet. Ej tillfrågad, ej efterfrågat. 
Producera elen, där den konsumeras. Det är mest vänligt mot omgivningen. Ta hand om avfallet, den som gjort det."  Vilseledande reklam!

Svaret från Telge tar inte ens med vattenkraften, som de tidigare förklarat som ren! De 40% som man skulle kunna effektivisera, utan utbyggnad.. Nej då, dyr sol- och vind-energi skall hädanefter debiteras samvetsömma abonnenter i stadsregionerna. På bekostnad av ännu natursköna områden.:

"Hej
Vindkraft har nackdelar, precis som all energiframställning. I relation till framför allt förbränning av fossila bränslen så är vindkraftens nackdelar försumbara för gemene man. Självklart drabbas de i närområdet i större utsträckning, på samma sätt som i närmiljön vid kol- och kärnkraftverk.
Vi ser dock inte att det finns några alternativ för framtiden än att utveckla vind- och solkraft. Fossila bränslen har ingen framtid."


     -Naturligtvis tarvar det ett svar? 

"Festligt att ni nu inte ens räknar med vattenkraften, som ni tidigare reklam-mässigt kallat för "ren". Med vissa protester från biologer och vattenivrare.
40% effektivisering, på en energiform som finns hela tiden. Det är bara att öppna luckorna, så klaras behovs-topparna. Inget långsamkör, med energistavar som skall startas upp. Borde bli allt enklare, allteftersom svensk industri säljs ut.. Industrier som inte gynnar orten som stått för energiförsörjningen.

Älvarna är redan förstörda. Det utländska inflyttare värdesätter i de svikna delarna av landet, är just det att man kan se så långt. Utan avbrott.. Ändra på det, och 2/3 av landet blir just den våldtagna reserv, som den uppfattas som. Medan en liten varg- och miljö-kramande del av landet sitter med snuskhyror, anonym trångboddhet, långväga mat-transporter, smog och importerad arbets-förmåga, -kraft och kunnande. På en någorlunda rund jord? Där har vi placerat centrum i bortre änden av en linje! Så solidariskt. Så smidigt, att sno tillgångarna, och sedan "rösta" om var skräpet skall vara..
I Fredrika valdes platsen för Buddha-tempel, just för den lugna utsikten. Nu for en bedragare med pengarna, och utsikten blev en snurrig vindkraftpark.. Inte riktigt samma sak. Inte samma lockelse till turism. Två mil bort, ser man fortfarande samma vindkraftpark. En förstörd horisont.

Skippa köret om "ren el"! Det handlar bara om vinst åt aktieägarna! Ingen solidaritet. Syniskt utnyttjande av stadsmänniskors miljö-oro. Utan en tanke, på att det berövar naturen dess förutsättningar utanför de små, välklippta stadsparkerna."

2 kommentarer:

  1. Nu travas statistiken, över propeller-dödade rovfåglar. https://www.jaktojagare.se/kategorier/utrikes/100-havsornar-dodade-av-vindkraftverk-20191004/

    SvaraRadera
  2. https://www.vk.se/2020-02-20/manniskan-lamnar-spar-i-norrland

    SvaraRadera